Fra en lys ide til toppdesigner


’I try to produce everyday objects for everyone’s use, make things lighter not heavier, softer not harder, inclusive rather than exclusive, generate energy light and space’

Jasper Morrison


Månedens designer, Jasper Morrison, er kjent som en av de helt store pionerer innenfor design i vår tid. Morrison ble født 1959 i London hvor han allerede fra barndommen fikk kjennskap til kvaliteten av enkelt og klassisk design.
 
Interessen for design vokste og førte til at Morrison begynte å studere på Kingston Polyteknisk Designskole i London – og senere The Royal College of Art. Morrisons lidenskap for designfaget strålte gjennom og han ble belønnet for sitt talent med et stipend som fikk ham til Berlin hvor han studerte videre på det anerkjente Hochschule der Künste. Morrison fullførte sine studier i 1985 og etter dette har hans karriere hatt en rykende utvikling.

 

En ettertraktet mann

I 1986 slo Morrison seg ned i London hvor han etablerte sin første tegnestue. Denne tegnestuen har skapt en solid base hvor Morrison har utviklet og undersøkt sitt kreative talent i design.
 
Morrison betraktes som en ytterst respektert og innflytelsesrik designer, noe som gjør ham til en ettertraktet samarbeidspartner verden rundt. Hans originale, kreative og holdbare designs er årsaken til at selskaper er ivrige etter å samarbeide med ham.
 
Utover dette henvender designet til Morrison seg til en bred målgruppe da de tidløse designs gjør det mulig for folk i alle aldre å identifisere seg med produktenes funksjon og estetikk.
 
Selskaper som FLOS, Alessi og Cappellini er bare noen av de større internasjonale samarbeidspartnere som Morrison har laget suksessfylte designs for.

En allsidig designer

Det umettelige behovet for å skape og utvikle har gjort at Morrison har designet mange forskjellige former for interiør. Nylig har Morrison designet for det berømte museet Tate Modern i London hvor han blant annet har lansert den keramiske tallerkenserien Moon. Videre har Morrison designet for interiørbedriftene Alessi og Cappellini hvor han har framstilt alt fra Alessis populære glasserie Family til Cappellinis enestående møbel Thinking Man's Chair.
 
Alt dette viser hvor allsidig Morrison er som designer, og som samtidig klarer å uttrykke og holde fast i sin visjon om å skape elegante og funksjonelle objekter som skaper glede til alle. Det er tydelig at alle kjøkkenredskaper og møbler er designet ut fra en rasjonell og estetisk tanke.
 
Hos Mekavi er vi ikke i tvil om at det klassiske og modernistiske designideal er Morrisons hjertebarn. Dette kommer til uttrykk i alle hans design hvor naturlighet, elegante former og funksjonelle uttrykk møtes.
 

Morrisons samarbeid med FLOS

FLOS er et ekte paradis for kreative sjeler hvor design skal være elegant og funksjonelt. De samarbeider med mange kjente designere da de ønsker å oppnå en stor diversitet i deres designutvalg. Morrison har også designet for FLOS hvor han utallige ganger har klart å forene kunst og design på sin egen minimalistiske måte.
 
Glo-ball serien, designet i 1988

 

FLOS ønsket at Morrison skulle designe en lampe som kunne passe inn overalt. I den forbindelse lanserte Morrison den populære "Glo-Ball"-serien som med sitt ydmyke uttrykk nærmest går i et med omgivelsene.
 
Lampens myke, mandarinformet fasong skaper balanse og utstråler et mykt lys i alle retninger i rommet. Her opplever vi enda engang hvordan Morrisons indre designkodeks blir uttrykt i form av seriens enkelthet, funksjonalitet og eleganse. "Glo-Ball"-serien er en av FLOS aller beste suksesshistorier – noe som er enda en grunn til å se nærmere på Morrisons øvrige designs.
 Smithfield S
I 2009 fikk Morrison igjen lov til å boltre seg på den kreative lekeplassen hos FLOS. I denne forbindelse skapte han den ettertrakte pendellampen "Smithfields S" som uttrykker et futuristisk design. Her utviste Morrison en langt mer dristig og nyskapende tilnærming der den aluminiumsbelagte lampeskjerm skaper et fremtredende sted i rommet.
 
Superloon - 2015
Morrisons seneste samarbeid med FLOS førte til denne vakre, trebente gulvlampen. På tross av de lange, slanke beina er det tydelig at Morrison holder fast i sin kjærlighet til runde og myke former. Lampen utstråler et mykt lys som har en stemningsskapende effekt.
 

Anerkjent

Morrions varemerke er at han kutter alt overflødig bort. Dette gir plass til å la designets naturlige identitet utfolde seg – og ikke være annet enn det som designet er skapt til å være.
 
I løpet av tida har Morrison mottaket flere prestisjetunge priser, for eksempel IF Awards og Design Plus Awards. Å motta priser som disse er et uttrykk for en designer som virkelig forstår sitt håndverk og talent. Jasper Morrison har utvidet sin forretning til Paris og pendler nå mellom London og Paris.